Innowacja kulinarna - ciasto marchewkowe
W ramach realizacji innowacji kulinarnej w tym miesiącu mieliśmy za zadanie wykonać carrot cake. A jak carrot cake, to na pewno potrzebna będzie ... marchewka.
Przed przystąpieniem do przygotowywania składników musieliśmy odkryć, co będzie nam potrzebne.
Dzieci z torby wyjmowały pojedynczo wszystkie składniki ciasta marchewkowego. Następnie umyliśmy główny składnik - marchewkę i zabraliśmy się za jej obieranie i tarcie.W tym samym czasie inne dzieci odmierzały za pomocą szklanki i łyżki odpowiednie składniki (mąkę, cukier, itp.). Kiedy wszystkie składniki wylądowały w misce musieliśmy je wymieszać i przełożyć do formy do pieczenia. Na koniec poprosiliśmy Panią Żanetkę, aby wstawiła ciasto do piekarnika. Po ok. 40 minutach ciasto nam pięknie wyrosło i nawet pękło od urośnięcia, a w kuchni i całym przedsionku unosił się jego zapach. Gdy ostygło mogliśmy je degustować. Było pyszne.
Już nie możemy doczekać się kolejnej przygody z gotowaniem.
