Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Poznajemy kuchnię azjatycką

W tym miesiącu poznawaliśmy Azję - zapoznaliśmy się z flagą, występującymi w Azji zwierzętami,
ale także z kuchnią azjatycką.
Dlatego od samego piątkowego rana zaczęliśmy od poznawania składników, jakie potrzebne nam będą
do wykonania azjatyckiego kimchi. Dzieci z wielkim zaangażowaniem wyjmowały produkty z torby, nazywając je,
a inne dopiero poznając - nie tylko ich nazwy, ale także ich smak, tj. sos sojowy i imbir. Następnie wszystkie produkty potrzebne do wykonania naszej azjatyckiej kiszonki zostały dokładnie umyte, pokrojone i starte na tarce kuchennej. Po wymieszaniu wszystkich produktów przystąpiliśmy do tworzenia sosu. Użyliśmy do niego bardzo drobno startej gruszki, imbiru, czosnku granulowanego, ostrej papryki, słodkiej papryki oraz najważniejszego składnika sosu sojowego. Gdy już wszystkie składniki zostały wymieszane nasze kimchi powkładaliśmy
do słoików i niestety na efekt końcowy czyli degustację musimy poczekać ok. 14 dni. 
Mamy nadzieję, że kiszonka nam wyjdzie i wszystkim będzie smakować.