Poznajemy kuchnię azjatycką
W tym miesiącu poznawaliśmy Azję - zapoznaliśmy się z flagą, występującymi w Azji zwierzętami,
ale także z kuchnią azjatycką.
Dlatego od samego piątkowego rana zaczęliśmy od poznawania składników, jakie potrzebne nam będą
do wykonania azjatyckiego kimchi. Dzieci z wielkim zaangażowaniem wyjmowały produkty z torby, nazywając je,
a inne dopiero poznając - nie tylko ich nazwy, ale także ich smak, tj. sos sojowy i imbir. Następnie wszystkie produkty potrzebne do wykonania naszej azjatyckiej kiszonki zostały dokładnie umyte, pokrojone i starte na tarce kuchennej. Po wymieszaniu wszystkich produktów przystąpiliśmy do tworzenia sosu. Użyliśmy do niego bardzo drobno startej gruszki, imbiru, czosnku granulowanego, ostrej papryki, słodkiej papryki oraz najważniejszego składnika sosu sojowego. Gdy już wszystkie składniki zostały wymieszane nasze kimchi powkładaliśmy
do słoików i niestety na efekt końcowy czyli degustację musimy poczekać ok. 14 dni.
Mamy nadzieję, że kiszonka nam wyjdzie i wszystkim będzie smakować.