Wycieczka do Zespołu Szkół Gastronomicznych
Dzisiejszego dnia zaraz po śniadaniu udaliśmy się na kolejną wycieczkę - tym razem do uczniów Szkoły Gastronomicznej.
Po dotarciu do budynku Szkoły odwiedziliśmy klasę, gdzie uczniowie przygotowują i degustują różne dania
- dzisiaj był to m.in.: barszcz czerwony i krokiet z farszem pieczarkowym. W tym miejscu Pani nauczycielka opowiedziała nam, jak nazywają się poszczególne elementy stroju kucharza, na jakich deskach powinno się kroić produkty oraz zajrzeliśmy do spiżarni klasowej. I już wiemy, że biała czapka nosi nazwę "budyniówki".
Następnie zobaczyliśmy, jak uczennica przygotowuje i kroi pietruszkę do naszej ulubionej zupy - rosołu.
Następnie zeszliśmy na dół do restauracji przy Szkole, w której zostaliśmy obsłużeni również przez uczących się zawodu kelnera uczniów. Otrzymaliśmy od nich talerze z pysznym rosołem.
W trakcie jedzenia zupy mogliśmy oglądać film przedstawiający odpowiednie zachowanie się przy stole podczas wizyty w restauracji i nie tylko.
Ps. Jesteśmy bardzo pozytywnie zaskoczeni, gdyż wszystkie dzieci zjadły z bulionówek cały rosół i jeszcze chciały dokładek.