Soki na zdrowie
W tym tygodniu dzieci wnikliwie analizowały produkty spożywcze tj.: jajka, nabiał, owoce, warzywa oraz przetwory z nich powstające. Wczytując się w etykiety znajdujące się na sokach, zaobserwowały dużą ilość substancji słodzących oraz dodatków konserwujących. Dlatego postanowiliśmy sprawdzić czym różnią się soki w kartonie od świeżego soku wykonanego przez dzieci. Nasze działania zaczęliśmy od spaceru do sklepu w celu zakupienia owoców oraz szukania symbolu produktów z upraw ekologicznych. Następnie przystąpiliśmy do działania: myliśmy owoce, obieraliśmy i tak powstały soki o smaku jabłkowym i pomarańczowym, które smakowały wspaniale. Porównaliśmy soki poprzez ich smak, zapach, barwę oraz konsystencję. Wykonaliśmy również eksperyment, którego wynik upewnił nas, które soki wzmacniają nasz organizm, a które nam szkodzą.